Johanna Ho

Hongkong'dan dünyaya
Johanna Ho

Neşeli ve aynı zamanda da güçlü tasarımları onu dünyaca ünlü biri haline getirdi: Moda yaratıcısı Johanna Ho.

Tasarımcı olarak insanların kendilerini rahat hissedebilmeleri için güzel şeyler yaratmayı kendine her zaman görev bilmiştir. Ancak Hongkong doğumlu tasarımcı artık daha fazlasına ulaşmak istiyor ve modasıyla sürekliliği ve sosyal sorumluluğu olan faaliyet bilinci oluşturmaya çalışıyor.

Johanna Ho'nun kreasyonları her defasında aykırılıklar dünyasına yapılan bir yolculuk gibi. Narin organza şeritleri, tül katmanları, farbala ve kırmalı danteller kaba örgüyle ve güçlü yapılarla buluşuyor, kalın yün üzerinde asil Fransız ucu ve elle tığlanmış detaylar - aynı zamanda aldırışsız ve ciddi, soğukkanlı ve romantik, modern ve retro, edgy ve klasik. Zıt elementlerin yarattığı kaynaşma, taslakların renk dünyasında da devam ediyor: Narin doğal tonlar, pastel renkler, mavi, siyah ve parlak neon aynı 2012 son bahar/kış koleksiyonunda olduğu gibi yine yan yana ve bütünlük uyumunu bozmadan kendilerini tanıtıyor. Ho'nun giysilerine çok özel bir benlik kazandıran ve uluslararası moda tutkunlarını heyecanlandıran, hafif ve güçlü elementlerin karışımıdır.

Hongkong doğumlu tasarımcı, moda hakkında gerekli olan bu bilgi birikimini Londra'daki ödüllü Central Saint Martins College of Art and Design'da gördüğü lisans ve mastır eğitimi sırasında edinmiştir. 1997'deki tez koleksiyonu o dönemde Londra'daki "The Times"ın moda redaktörü olan Iain R. Webb tarafından öne çıkarıldı ve genç Ho, redaktör tarafından yılın gelecek vaat eden en iyi yeteneklerinden biri olarak takdir edildi.
Bu kadar destek ile kendi markası "Johanna Ho"yu kurdu. Londra'daki moda haftasında tanıttığı kadınlara özel Prêt-à-porter koleksiyonu tam bir başarı oldu. Ve böylelikle bu gösterideki tasarımlar sadece kısa bir süre sonra kendilerini koleksiyonu satın alan Amerikan Barneys New York'taki lüks mağazada buldu. Sonraki tasarımlar dünyanın her yerindeki yaklaşık 30 uluslararası lider moda evine ve departman mağazalarına satıldı, bunlardan bazıları: Japonya'daki Via Bus Stop, Avustralya'daki Myer, Londra'daki Browns & Harrods ve Hongkong'daki Lane Crawford. Buna ek olarak Japonya'daki Barneys New York ve Tokyo'daki ünlü alışveriş bölgesi Ginza için özel koleksiyonlar yapıldı. Narin kreatör için oldukça hızlı ve yoğun yıllardı.

Bu nedenle de ikinci kez hamile kaldığında geri çekilmeye ve çalışmaktan ziyade daha fazla yaşamaya karar verdi. Markasının gidişatını yeniden gözden geçirmek için bir tür dinlenme molası oldu bu. Ve bir şey daha değişti: Anneliği ve çocuklarına duyduğu sevgi yeni bir ihtiyacı daha açığa çıkardı. Gelecek nesillere güzel bir şey bırakma arzusu, ekolojik ve sosyal açıdan sorumlu davranmak ve müşterilerinde belli bir bilinci uyandırmak. O günden bu yana en büyük hedeflerinden biri, ister kullanılan ham maddeler isterse de üretim işlemi olsun, modasını adım adım daha "yeşil" (çevre dostu) yapmaktır.
Miele'nin de genel olarak yüreğinde yatan bir hedef bu. Bu nedenle de dünyanın her yerinde faaliyet gösteren bu aile şirketi, 2011 yazında Hongkong'daki Harvey Nichols mağazasındaki "Forever Redressed Exhibition"ı destekledi. En seçkin altı Çin tasarımcılarından biri olan Johanna Ho, tamamen geri dönüştürülmüş ikinci el giysi parçalarından oluşan giysiler tasarladı. 2012'de de iki moda uzmanı bu başarılı işbirliklerini sürdürdü. Ho, „The Secret of Beauty“ konusu altında Miele için özel olarak 300 parça ile sınırlı ve elbette ki Miele aletleriyle yıkanabilen bir atkı tasarladı.

Sempatik Hong Kong'lu 2010'da sadece sahne arkasında değil tüm gözler üzerindeyken de kendini rahat hissettiğini kanıtladı. Amerikan moda gösterisi "Project Runway"in Çin versiyonu "Fashion World Talent Awards"da Heidi Klum ile birlikte jüri üyesi olarak görev aldığında izleyicilerin ve adayların yüreklerini fethetti. Ama sadece kendisi değil, Asya'daki bir çok başka yıldız ve sanatçı da, örneğin Faye Wong veya Miriam Yeung büyük etkinliklerde Ho'nun tasarımlarına güveniyor. Ve Çin'e seyahat edecek olan biri tasarımcının bir kıyafetini satın alabilme şansına sahip olacak: Mayıs 2012'de Woodhouse Tsim Sha Tsui'de Hongkong'daki ilk Johanna Ho mağazası açıldı.

Johanna Ho, giysilerine, en yeni başarılarına ve ilhamlarına, seyahatlerine ve etkinliklerine ait resimleri düzenli olarak özel blog'unda yayınlıyor:
https://www.johannaho.com/blogs/blogs

www.johannaho.com

Metin: Kim Leclaire