Kısa, sıcak yaz ayları ve sert, uzun kışlar, sarp dağlar, kurak topraklar ve aşırı rüzgar – Pirenelerin eteğindeki bu bölge, şarap eksperleri arasında hala özel bir bilgi.
Kırmızı-kahverengi toprak; kuru, kumlu, çakıllı, dağ döküntüsü ve çalılıkla dolu olmanın yanı sıra, biberiye ve kireçtaşı gibi kokmaktadır. Kuzeyde, çok uzaklarda Pirenelerin karla kaplı yokuşlarında sönük parıltıyı fark edebilirsiniz. Dağların arasındaki tepeler ve vadiler, uzun sıra bağlarla kaplıdır. Sessiz, gözden uzak, turizm sektörü tarafından keşfedilmemiş olan bu bölge, İspanya’nın en ilgi çekici şarap yapım bölgelerinden birine ev sahipliği yapıyor: “Dağların altında” anlamına gelen Somontano. Buradaki 4500 hektarlık üzüm bağları (İspanya’nın tümünde var olan toplamda bir milyon hektarlık alanın bir parçası) deniz seviyesinden ortalama 650 metre yukarıdadır (Arjantin’in şarap yapım bölgelerine benzer). 19. yüzyılın sonlarında, Bordeaux bölgesinden gelen şarap tüccarları buraya ilk bağları ektiler. 100.000 hektarı kaplayan bu alan, sonrasında asma bitleri tarafından yok edildi. İspanyol tasarruf bankaları tarafından verilen yardım fonuyla desteklenen Fransız şarap tüccarları kooperatifi, 1960’lar ve 1970’lerde bu bölgeyi canlandırdı. Kuralcı kalite yönetimleriyle, şarap üreticisi José Ferrer tarafından yürütülen Vinãs del Vero, Secastilla ve Blecua isimli şarap dükkanları, son yıllarda bu şarap üretim bölgesinde göze çarpan bir etkiye sahipler.
Bölgede çoğunlukla Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ve Pinot Noir gibi klasik kırmızı üzüm çeşitleri üretiliyor. Beyaz üzüm çeşitlerinde ise çoğunluk Macabeo, Garnacha, Blanca, Alcañon, Chardonnay ve Gewürztraminer üzümlerinde. Kırmızı şaraplar, toprak ve iklim sebebiyle yoğun, güçlü, hafif üzüm tadıyla birlikte meyve aromalı ve koyu renklidir. Garnacha tek bir üzüm tipinden yapılırken, diğer kırmızı şaraplar ise harmanlanmıştır. Aynı zamanda, beyaz şaraplar da bir karakter ve yoğunluğa sahiptir: Chardonnay buruk olmayan canlı bir keskinliğe sahiptir. Gewürztraminer ise muhtemelen İspanya’nın en iyisi olup, güzel ve yoğun bir gül kokusuna sahip olmakla birlikte, aperatif de bir içkidir.