Tom kha gai
Tom kha gai
Havlıcan ve mantarla yapılan bu tavuk çorbası, muhtemelen Tayland’ın en ünlü çorbası olup, tüm Güneydoğu Asya bölgesinde sıklıkla da içiliyor.
Tayland’da çorbalar, Batı dünyasında olduğu gibi, menüde tek bir yemek olarak servis edilmekle sınırlı değil. Aksine, insanların günlük beslenmesinde önemli bir parçası olmanın yanı sıra, gece veya gündüz küçük porsiyonlarda beğenilerek içiliyor. Neredeyse tüm Tay çorbaları, kendi dillerinde “geng jeut” olarak bilinen ve kelime anlamıyla “tatsız su” denilen et veya sebze suyuna dayanıyor. Tayland usulü çorbaların en önemli özelliği basit oluşu. Bu suyun tadını tamamlamak için mantar, sebze, karides ve tavuğun yanı sıra, biraz taze zencefil, havlıcan, sarımsak, kırmızı acı biber, kişniş yaprağı ve taze soğan gibi az sayıda malzeme kullanılıyor. Sebze ve tavuk çorbaları içine hiç yağ katılmadan ve çok az tuz ile hazırlanıyor, böylelikle de hafif ve az kalorili oluyor.
“Tom kha gai”, limon otu ve zencefille tatlandırılmış sade tavuk suyundan yapılıyor. Ardından baharatlarla birlikte Hindistan cevizi sütü ve Hindistan cevizi kreması ve sonrasında çorbaya zenginlik katmak için mantar ve tavuk ekleniyor. İsmi “kaynatılmış havlıcan” anlamına gelse de, çoğu insan bu çorbayı tavuk ile bağdaştırıyor. Ancak Tayland’da “Tom kha” midye, balık, tüm mantar çeşitleri ve domuz eti ile de yapılabiliyor. Bizim yaptığımız “Tom kha gai” ise tatlı ve ekşi arasındaki dengeyi sağlayan krema kıvamında Hindistan cevizi sütü ve baharatlı havlıcanın yarattığı mükemmel kombinasyonu ortaya çıkarıyor.
Yazı: Rainer Meier
İÇİNDEKİLER (4 kişilik)
2 limon otu sapı (sadece yaprağın iç kısımları), 3 cm boyunda taze havlıcan kökü (soyulmuş), 1-2 kırmızı acı biber (çekirdekleri çıkarılmış), 8-12 adet misket limonu yaprağı, bir tutam kişniş (kökleriyle birlikte), 800 ml Asya usulü tavuk suyu (tarifi aşağıda), 2 adet tavuk göğsü, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 200 gr mantar (temizlenmiş saman mantarı, istiridye mantarı veya kültür mantarı), 400 ml Hindistan cevizi sütü, 2-3 çorba kaşığı balık sosu, 2-3 çorba kaşığı misket limonu suyu, 2 çorba kaşığı hurma şekeri
Asya usulü tavuk suyu: 1 litre tavuk suyu, 1 çorba kaşığı zencefil (ince doğranmış), 1 çorba kaşığı demirhindi macunu, 1 yıldız anason, 1 diş sarımsak (ince doğranmış), 2 limon otu sapı (sadece yaprağın dışına doğru olan kuru kısımları, ince doğranmış)
HAZIRLANIŞI
- Asya usulü tavuk suyunu yapmak için, tüm diğer malzemeleri tavuk suyunun içine ekleyin. Üzerini kapamadan 30 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın (800 ml’ye indirmek için) ve süzgeçten geçirin.
- Limon otunun iç yapraklarını ve havlıcanı ince ince doğrayın, kırmızı biberleri halka şeklinde kesin. Kişniş yapraklarını koparıp sunum için bir kenara ayırın. Kişniş kökünü ve sapını ince olacak şekilde doğrayın. Tüm bu malzemeleri hazırladığınız Asya usulü tavuk suyunun içinde, misket limonu yaprakları ile birlikte 5-7 dakika boyunca yavaşça kaynatın.
- Tavuk göğsünü her iki tarafı da 1’er dakika olacak şekilde sıcak yağda kızartın. Tavuk ve mantarları lokma büyüklüğünde kesin ve Hindistan cevizi sütü ile birlikte çorba karışımınıza ekleyin. Balık sosu, misket limonu suyu ve şeker ile çeşnilendirin. 3-4 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra damak tadınıza göre çeşnilendirin.
İPUCU:
- Tayland’a özgü Hindistan cevizi sütü bu çorba için en iyisidir.
- Servis etmeden önce üzerine taze kişniş yaprakları veya doğranmış taze soğan serpin.