Tarte flambée – Alsas'tan gelen çıtır lezzet
Tarte flambée – Alsas'tan gelen çıtır lezzet
Şarap sezonunun başlangıcında, taze şaraplar ilk defa servis edildiği sırada, bu klasik Alsas yemeği bölgenin şarap festivallerinde ve Palatinate ve Baden gibi komşu şarap bölgelerinde popüler bir seçim.
Olabildiğince ince mayalama hamurundan yapılmış bir taban, üzerinde jambon, soğan ve ekşi krema. Bu klasik çıtır yemeği fırından sihirle çıkarmanız için gerekli olanlar işte bu kadar. Geçmiş zamanda, tarte flambée (Almanca'da Flammkuchen veya bölgeye göre Flammekueche ya da Hitzkuchen olarak bilinir) genellikle ekmek pişirilmeden önce odun fırınında pişirilirdi. Bu, kömür hala yanıyorken ve alevler dans ediyorken (bu nedenle “Flammkuchen”, yani “alevli kek” deniyor) ilk ısıyı kullanmayı mümkün kılıyordu. Ayrıca, fırının ısısını tahmin etmeyi de kolaylaştırıyordu. Tarte flambée hemen hazır olsaydı, ekmeği pişirmeden önce fırının biraz soğuması için beklemeleri gerekirdi. Çok uzun sürede pişseydi, fırını biraz daha ısıtmaları gerektiğini biliyorlardı.
Klasik bir Alsas yemeğinden daha fazlasını isteyenler, üstüne koyacaklar malzemeleri kendileri seçebilirler. Koyun ve keçi peyniri sofistike bir tat katıyor, biberiye yaprakları, doğranmış domates (çekirdeksiz), zeytin, keçi peyniri ve biraz da bal ise bir Akdeniz havası katıyor. Jambon yerine mantar ve ekşi krema ya da lor peyniri için ekstra baharatlar kullanılabilir. Tatlı tarte flambée için tarçın ile elma veya armut mükemmel bir seçim. Veya neden çilek ve ravent gibi yaz meyveleri ile denemeyelim ki. Tarte flambée yaparken seçenekleriniz neredeyse sınırsız. Biz ise tarifimizde maya kullanmadık.
Yazı: Regine Smith-Thyme
Tarte flambée
4 parça
2 yk. kolza yağı (30 g), 175 g buğday unu ve mutfak tezgahı için biraz beyaz un, 75 g kılçıksız un, tuz, 120 g normal kesmik (%40 yağlı), 120 g taze krema, öğütülmüş karabiber, (taze rendelenmiş) küçük hindistan cevizi, 80 g domuz pastırması (ince dilimlenmiş), 1 büyük soğan (150 g, beyaz veya kırmızı), 1 demet frenk soğanı (ince doğranmış); ayrıca: streç film, pişirme kağıdı
- Yağı 100 ml su ile çırpın. Her iki tür unu, 1 küçük çay kaşığı tuzu ve yağlı suyu mikserinizin hamur kancasını kullanarak karıştırın. Sonrasında elinizle güzelce yoğurun, bir top haline getirin, filme sarın ve 1 saat bekletin.
- Bu esnada, kesmik ve taze kremayı baharatlarla karıştırın. Domuz pastırmasını ince dilimler halinde, soğanı küçük parçalar halinde kesin.
- Fırını ve iki pişirme tepsisini önceden ısıtın (1 ve 3. seviyede)
- Fırın ayarı: 250°C/Turbo.
- Hamuru yaklaşık 95 g'lık 4 parçaya bölün. Hafifçe un serptiğiniz tezgâhta her bir hamur parçasını 30 cm'lik ve çok ince (böylece çıtır olacak) bir hamur tabanı oluşturmak üzere merdane yardımıyla oval olarak açın. İki hamur tabanını her bir pişirme kâğıdının üzerine yerleştirin. Kesmik karışımını 4 hamur tabanına paylaştırın ve köşelerde bir parmak genişliğinde boşluk kalacak şekilde yayın. Ardından doğranmış soğanı ve domuz pastırması dilimlerini hamurun üzerine serpiştirin. Pişirme kâğıtlarını ve üzerindeki tarte flambée'leri fırında önceden ısıtılmış tepsilere yerleştirin. Sıcaklığı azaltın. Fırın ayarı: 220°C/7–9 dakika.
- Doğranmış frenk soğanını pişmiş tarte flambée'lerin üzerine serpiştirin ve hemen servis edin.
İpuçları:
- Sebze gibi daha sulu malzemeler kullanıyorsanız, sıcaklığı çok az azaltın ve biraz daha pişirin.
- Frenk soğanı yerine roka, fesleğen, kereviz veya kuzukulağı kullanabilirsiniz.
- Kullanışlı bir yöntem olarak: Hamur tabanlarını açın, uygun boyutlardaki pişirme kâğıtlarına ayrı ayrı yerleştirin, filme sarın ve dondurun. Siz fırını ısıtırken hamur tabanları birkaç dakika içinde çözülür, üzerine malzemeleri ekleyin.