İspanyol ve Meksika tortillalarına “tortilla” denilmesine rağmen, malzemeler, hazırlanış ve kullanım söz konusu olduğunda temel farklılıklara sahiptirler.
İspanyol tortillası aslında her iki tarafı da kızartılmış veya fırında pişmiş patatesli bir omlettir. İspanyol torillalarının aksine Meksika tortillaları, özel bir mısır unundan (masa harina) ve sudan yapılmış ince, yuvarlak lavaşlardır ve elektrikli ocakta ya da tavada yağ kullanılarak ya da yağsız pişirilirler. Meksika’da birçok farklı mısır olduğu için, mavi renkli/menekşe rengindeki tortillalardan açık sarı renkli tortillalara rastlamak mümkündür. İki tortillanın tek ortak noktası ikisine de tortilla denilmesidir ayrıca tortilla, “küçük kek” ya da “küçük lavaş” olarak İspanyolcadan Türkçeye çevrilebilir.
Soğan, dolmalık biber, domates, biber gibi sebzeler ve otlarla süslenen İspanyol tortillaları, genellikle ara yemek olarak servis edilirken Meksika tortillaları, ne kadar basit ya da karmaşık olduğu fark etmeksizin elle yenilen yemeklerin temelini oluşturuyor. Meksika tortillalarının içerisine sebze, peynir, et ya da balık koyulup sarıldığında ortaya çıkan yiyeceğe burittos deniyor. Burittos’un kenarlarını kapatıp, kızartıp ya da pişirdiğinizde ortaya çıkan yiyeceğe ise tostadas deniyor.
İspanyol Tortillası
Malzemeler (4-6 Kişilik):
600 gr mum kıvamında patates (bir önceki günden hazırlanmış, pişirilmiş ve kabuğu soyulmuş), 5 yumurta (orta büyüklükte), 50 gr taze krema, tuz, taze çekilmiş karabiber, kabı yağlamak için tereyağı; 1 adet pişirme kabı, 30 cm Ø
Hazırlanışı:
Patatesleri ince ince dilimleyiniz. Yumurtaları taze kremayla çırpınız.
Dilimlenmiş patatesleri, yumurtayı ve taze kremayı geniş bir kaba koyunuz ve iyice karıştırınız. Karışıma tuz ve karabiber kullanarak bolca baharat katınız. Pişirme kabını tereyağı ile yağlayınız, patates karışımını kaba dökünüz ve düz olana kadar bastırınız.
Tortillayı fırında 140° C’de 25-30 dakikada (Otomatik buharlı Artı Nem ile) ya da 160° C’de alttan 2. göze yerleştirerek alt/üst ısıtma ile pişiriniz. Tortillanızı yenilebilecek sıcaklığa inene kadar soğumaya bırakınız.