Bu Provençal sebze yahnisi tavada beş malzemeden oluşurken tabağa geldiğinde orkestradan çıkan bir senfoniye dönüşüyor.
20. yüzyıla kadar ratatuyun, Fransa’nın güney Provence bölgesi Nice’nin ötesindeki bölgelerde adı bilinmiyordu. Bu tarif, domates, patlıcan, sakız kabağı, soğan ve sarımsak sebzelerini temizledikten sonra çıkan artıktan yapılan yemeğe denir. “Ratatuy” terimi Provençal bir kelime olan ratatolha (rata = yiyecek; touiller = karıştırmak, karmak) kelimesinden geliyor. Birçok farklı ot (reyhan, lavanta, mercanköşk, keklik otu, biberiye, adaçayı ve kekik), zeytinyağı, tuz ve karabiber katılarak kısık ateşte pişirilen tarifte, sebzeler ve otlar zaman geçtikçe bir tat senfonisine dönüşüyor.
20. yüzyılda Fransa geneline yayılan ve 2. Dünya Savaşı’ndan beri tüm dünyaya yayılan bir tarif olmuştur. Orijinal tarifte otlarla birlikte tüm sebzeler kullanılırken, yaratıcı aşçılar daha farklı bir tarifle patlıcanları, kırmızıbiberler, sakız kabaklarını ve soğanları ayrı bir şekilde pembeleştirip ardından farklı sebzeler aynı yoğunluğa ulaşana ve kendi tatlarını koruyana kadar ağır ateşte pişirdiler. Kırmızıbiberlerin patlıcanlarla aynı yumuşaklığa ulaşabilmeleri için daha fazla pişmeleri gerekir. Tüm sebzeler hazır olduğunda kabuklu domates, sarımsak ve otlarla birlikte büyük bir tavaya eklenir. Tüm aşamalarda sebzelerin çok ince kıyımlı olmaması oldukça önemlidir.
3 sofra kaşığı yağ, 1 soğan (küp küp kesilmiş), 1 diş sarımsak (ince kıyılmış), 1’er adet kırmızı, yeşil ve sarı biber, 3 adet domates, 400 gr sakız kabağı, 1 adet patlıcan (yaklaşık 300 gr), 1 çay kaşığı kuru biberiye yaprağı, 1 çay kaşığı kuru reyhan, tuz, karabiber, doğranmış Frenk soğanı
Hazırlanışı:
Sebzeleri yıkayın, sap kısımlarını kesin, tohumlarını çıkarın ve lokma büyüklüğünde doğrayın. Domatesleri dörde bölün, sakız kabaklarını yarım santim kalınlığında doğrayın, patlıcanı ikiye bölün ve yarım santim kalınlığındaki dilimlere ayırın.
Kızartma tavasını en yüksek ısıda önceden ısıtın, yağı ısıtın, soğanların suyunu alın, sarımsağı, sebzeleri, biberiye yapraklarını ve reyhanı ekleyin ve hepsini yahni kıvamına getirin.
Kapağını kapatın ve ocakta veya buharlı fırında pişirin.
Tuz ve karabiberle çeşnileyin ve doğranmış Frenk soğanlarını serpiştirin.
Aygıt Ayarı:
Buharlı Fırın: 15 dakika, 100° C
Ocak: En düşük ayar, en az 15-20 dakika