Portekiz'in kuzey batıdaki kentinde üretilen bu beyaz şarap, önemsiz kitle şarabından hafif, ferahlatıcı şarapların yıldızı haline geldi.
1980'li yıllara kadar İspanya'dan Douro'ya kadar uzanan Portekiz'in en büyük şarap bölgesinden genellikle hafif, köpüklü kırmızı şaraplar üretildi. Şuanda ise tam tersi söz konusu: Vinho Verde'lerin yaklaşık yüzde 85'i bugün beyaz şarap.
Bunlar dağlarla, nehir yataklarıyla, Atlantik okyanusuyla, kışın ve ilk bahardaki yoğun yağışlarla (yılda ortalama 1200 mm) ve kuru ve sıcak yaz ve sonbahar aylarıyla şekillenen iklim için oldukça uygundur. Dar dere yataklarını ve düzlükleri denize kadar adeta yemyeşil bir halı kaplıyor.
Vinho Verde ekin bölgesi 1908 yılında kanunen belirlendi, hatta 1959'dan bu yana bir garanti mührü bile var. Bugün Vinho Verde DO 21.000 hektarlık bir asma alanını, 129.000 üzüm bağını, 47 asma çeşidi, 25.500 bağcı ve 600 doldurucu içeriyor ve bunlar yılda yaklaşık 85 milyon litre şarap üretiyor ve 80 ülkeye ihraç ediyor.
Vinho Verde'deki bağcılar bu kadar hafif ve meyvemsi şarapları hacimsel % 11'lik bir alkol oranıyla nasıl üretebiliyor? Bunun nedeni, olgun olduklarında çok yüksek bir asit oranına sahip kullanılan asma türleridir. Bunların çoğu otoktondur, yani sadece Portekiz'in kuzeyinde yetişiyor.
Bu meyvemsi ferahlığın diğer bir nedeni de, elma asidinin süt asidine ve karbon dioksite dönüştürüldüğü ve bütün asidin ayrıştırıldığı malolaktik mayalama yapılmamasıdır.
Bu sayede ideal beyaz Vinho Verde D.O. narenciye ve yeşil elma tadındadır ve bunlara kullanılan asma türüne göre ferahlatıcı aromalı şeker, kivi, fırıldak çiçeği, ananas ve mineraller eklenir.
Klasik Vinho Verde D.O. birçok asma türünden, özellikle de Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro ve Trajadura'dan oluşan bir Cuvee'dir. Vinho Verde şuanda çeşitlerine göre ayrılıyor, örneğin sadece Loureiro. veya Alvarinho asmaları. Bu şaraplar genel olarak daha karmaşıktır, egzotik meyve aromalarına sahiptir, daha az asitlidir ve daha fazla artık şeker içerir.