Keyif diyarında
Keyif diyarında
Singapur farklı kültürlerin birleştiği bir yerdir ve bu, şehrin görünümüne, yaşam tarzına ve özellikle de mutfağa yansıyor. Gastronomideki çeşitlilik, kalitesi kadar eşsizdir.
Danny Lee kırmız lastik çizmeler ve rengi solmuş bir önlük giyiyor. Bahçıvan gibi duruyor ama bu görünüm aldatıcı: Danny Lee Singapur'un elit aşçılarının arasında yer alır, her taksi şoförü onun Malezya'nın alçak evlerle ve neon aydınlatmalı pişirme mutfaklarıyla ünlü Geylang ilçesindeki yerini bilir. Yeri, plastik taburelerle birlikte bir düzine Formica masadan oluşuyor, "Sin Huat Eating House" görsel olarak bölgedeki diğer meyhanelerden farklı değil.
Ancak balık menüsü başlı başına bir olay: Bütün halde pişirilmiş Red Snapper hafif sarımsak kokuyor, küçük yakub midyeleri mayalanmış siyah fasulyeler arasında duruyor ve Wok'da pişirilmiş karidesler bir tutam karabiber ile masaya servis ediliyor. Menüdeki favori yemek ise pirinç makarnası üzerinde ilkbahar soğanları, zencefil ve kırmızı biberle süslenmiş etle doldurulmuş dev bir yengeçtir, "Crab Bee Hoon". Onu yemek tam bir mücadele gerektiriyor.
Bu mücadelenin galibi masadan memnun olarak ayrılıyor ve geriye savaş alanını andıran bir masa bırakıyor. İki kişilik bir yengeç yemeği 30 ila 50 Euro arasında tutmaktadır, ki bu açık bir cadde lokantasında yenecek bir yemek için oldukça pahalıdır. Ancak Danny'nin "Crab"i, yengeç düşkünü bu kentin en iyisidir ve boğazına düşkün insanlar lokantanın önünde sıra bekliyor.
Cadde kenarında açık havada yemek yensin ya da gurme restoranında bir masa rezerve edilsin fark etmez, Singapur bir keyif diyarıdır. Gurme restoranları yoğun olarak çoğaldı
"Marina Bay Sands" ve "Resort World Sentosa" isimli iki yeni kumarhane muhitinde bile neredeyse 90 "Food Outlets" açıldı ve bunların birçoğuna Joël Robuchoni Guy Savoy, Santi Santamaria, Wolfgang Puck veya Justin Quek gibi dünyaca ünlü mutfak şefleri kendi isimlerini vermiştir.
Teorik açıdan muhteşem beş yıldızlı otellerden birinde birkaç gün geçirilebilir, gastronominin tadı çıkarılabilir ve bu esnada da bir tur Baccara oynanabilir. Ancak yazık olur, çünkü şehir eşsiz sayıda egzotik lezzet sunuyor.
Little India'da Tekka pazarına gidenler, şehrin lezzet çeşitliliğini tecrübe ediyor: Sri Lanka'dan taze mangolar, Hint baharat karışımları ve yengeçler ve baharatlı körinin taze pişirilmiş Roti ile bir muz yaprağı üzerinde servis edildiği stantlar var.
Pazar hangarı birkaç yıl önce tadilattan geçti ve klimalarla donatıldı, hijyen durumları ise (Singapur'un her yerinde olduğu gibi) hala hiçbir şüpheye yer vermiyor. Bunun dışında sabahın ikisinde bile alışveriş yapmak mümkün: Çok katlı Mustafa Centre gece gündüz açık ve çok sayıda Asya'ya has gıda ürünlerinin dışında burada kamera, tencere ve çanta da satılıyor.
Singapur'da kendi spesiyalitelerini bu şehre getirmiş Çinliler, Hintliler ve Malezyalılar ile geleneksel yemekleri modern tekniklerle ve pişirme yöntemleriyle kombine eden genç hırslı mutfak şefleri yaşıyor. Yeni jenerasyonun yıldızlarından biri de, muhteşem tarihi bir Shophouse'da yemek pişiren ve bu esnada annesinin ve büyük annesinin hafif baharatlı Peranakan tariflerini kullanan Benjamin Seck'tir.
Peranakan'lar Singapur'un gelenekleri en zengin toplumudur: Malezya'dan yaklaşık 200 yıl önce geldiler ve 15. yüzyılda Çin seyyar işçilerin ve yerel kadınların evliliğinden doğmuşlardı. "True Blue" da kızartılmış patlıcan dilimleri taze kırmızı biber ezmesi ve tatlı soya sosuyla birlikte servis ediliyor veya bir klasik olan Ayam Buah Keluak, limon otu, galgant ve zerdeçal ile kızartılmış tavuk parçacıkları, siyah fındıklardan yapılan koyu bir sosla yapılıyor.
Willin Low da yemeklerini atalarının Hokkien mutfağından aldığını iddia ediyor. "Wild Rocket"in menüsünde dev karidesli Laksa-Pesto-Linguine de bulunuyor. Bu yemek İtalyan Pesto makarnası gibi görünüyor, ancak tadı çok farklı: Özü nane, kara biber ve kişniş aromalarını andıran ve yerel Laksa çorbasında kullanılan Laksa yaprağıdır. Bunun dışında çıtır çıtır kızartılmış ve yüz yıllık ördek yumurtasının yumurta sarısından oluşan bir krema üzerinde taçlandırılmış bir Tofu küpü ve Endonezyalı bir Rendang gibi hazırlanan bir dana paçası da oldukça lezzetli.
Ilık akşam havası için son bir içki de hemen yan tarafta içilebiliyor: "Wild Oats" isimli tenha bar restorana ait, güzel bir sömürge villasının avlusundaki masalar ve koltuklar yeşil bitkilerin ve sanat eserlerinin arasında, Singapur Sling ise şehrin en iyi kokteyllerinden biridir.
Metin: Patricia Engelhorn
Adresler
Oteller
The Fullerton zarif lüks bir oteldir, tarihi bir postane binasında, havuzlu ve Singapur nehrine bakıyor, 1 Fullerton Square, Tel. +65-67 33 83 88, www.fullerton.com
The Club Hotel Chinatown'ın ortasındaki güzel bir sömürge binasında şık bir butik otel, 28 Ann Siang Road, Tel. +65-68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
Wanderlust güzel tasarım, espirili odalar, Little India'da güzel bir yer, 2 Dickson Road, Singapur 209494, Tel. +65-63 96 33 22, www.wanderlusthote.com
Restoranlar
Sin Huat Eating House, 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, Tel. +65-67 44 97 55
True Blue, 47/49 Armenian Street, Tel. +65-64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
Wild Rocket, 10 A Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/
Bar
Wild Oats, 11 Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 36 54 13
Pazarlar
Tekka Market, Serangoon Road/Bukit Timah Road
Mustafa Centre, 145 Syed Alwi Road, Tel. +65-62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/