Tatlı ve baharatlı aroması ile, egzotik yıldız anasonu Noel’de pişirilen yemekler için mükemmel bir malzeme olmakla birlikte, kışın içilen sıcak içeceklerle de oldukça lezzetli oluyor.
Yıldız anason, on metre kadar uzunluğa ulaşabilen yaprak dökmez manolya ağacının meyvesidir. Tek bir ağaç yıllık 30 ile 40 kilo arası meyve verir ve yılda üç kez hasat edilebilir.
Yıldız anason çoğunlukla Güneydoğu Asya’da yetiştirilir. Çin’de 3000 yıldır kullanılan yıldız anason, Avrupa’ya 16. yüzyılda, Almanya’ya ise 200 yıl sonrasında ulaşmıştır. Kokusu, Maydanozgiller ailesinin bir yıllık bitkisi olan Avrupa’daki anason bitkisine benzer, ancak aroması ve tadı daha doygun ve baharatlı olup, hafif bir meyan kökü dokunuşuna da sahiptir. Anason ve yıldız anason, doğal ilaç olarak da dahil, aynı şekillerde kullanılmaktadır. İkisi de, antibakteriyel etkiye sahip olduğu söylenen anetol yağını içerir. Yıldız anason meyvesi, her biri bir çekirdek içeren, yıldız şeklini almış altı ile on arasında kapsüllerden oluşur. Baharatı sadece çekirdeklerini değil, tüm meyveyi öğüterek yapılır. Karabiber, tarçın, karanfil ve rezenenin yanı sıra, yıldız anason Çin mutfağında kullanılan beş baharat çeşnisinin malzemelerinden biridir. Noel’de pişirilen yemeklerde oldukça fazla kullanılmakla birlikte, soğuk kış günlerinde de çay ve sıcak rom içkisine tat katmak için de kullanılabilir. Kendi hoş kokusu olan bu küçük tatlı yıldızlar özellikle sonbahar ve Noel dekorasyonları için de uygundur.