Yaz aylarında Provence üzerinde giderken, dağ kekiği, biberiye, kekik otu ve diğer Akdeniz bitkilerinin benzersiz güzellikteki kokusu tarafından çevrelenirsiniz. Tüm yıl boyunca yemeklere çarpıcı Akdeniz tatlarını katmak için baharat olarak kullanılabilirler.
Provence Otları (Herbes de Provence) koruma altına alınmış menşe adı veya belirli bir özel karışım değildir; her bahçıvan, aşçı veya marketin kendi harmanı vardır. Bitkiler genellikle Balkan veya Güney Afrika ülkelerinden gelmektedir. Ancak, karışım her zaman fesleğen, geyik otu, defne yaprağı, kekik otu, biberiye ve dağ kekiği içerir. Lavanta, şefler arasında bir tartışma konusudur - bazıları için “çok yağlı”, bazıları için “mükemmel derecede çiçeksi”dir. Şefin tercihlerine veya bahçedeki seçime göre, Provençal mutfağı da karışımında tarhunotu, rezene, frenk maydanozu, güveyotu ve/veya adaçayı kullanır.
Provence otları av eti ve tavuk eti yemekleri, ızgara et ve balık yemekleri ve sebze çorbaları için mükemmeldir. Eğer yiyecekler kaynatılıyorsa, pişirdikten sonra çıkarılması daha kolay olsun diye otlar küçük bir demette toplanılabilir. Eğer yemek fırında pişiriliyorsa, otlar yemeğin üstüne veya altına bol miktarda serpilebilir. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi Provence otları tazeyken daha lezzetlidir ancak kurutulmuş otlar da mutfağınıza güney Fransa kokularını getirecek tada hala fazlaca sahiptir.