İster ahtapot (oktopus veya pulpo), mürekkep balığı (veya sepia) ya da kalamar, bu deniz mahsulleri üçlüsünü yumuşatabilmek ve gevrekleştirebilmek için çok özel bir işlemden geçmesi gerekiyor.
Ahtapot, oktopus, pulpo
Ahtapotlar (derisiz ve çiğneme organları olmadan) haşlanabilir, kızartılabilir, buğulanabilir ve ızgara yapılabilir. Oktopus veya pulpo şeklinde adlandırılan hayvanlar da uzun bir pişirme süresine ihtiyaç duyuyor. Daha büyük mahsullerde et önce yumuşayana kadar dövülmelidir.
Mürekkep balığı, Sepia
On kollu mürekkep balığı 65 cm uzunluğa varabilir, ancak ne kadar küçükse eti de o kadar yumuşaktır. Eti hazırlamadan önce iç kabuğu (iç kısımdaki kireç kabuğu), çiğneme organları ve bağırsaklar ve mürekkep torbası çıkarılmalıdır. Ancak bundan sonra mürekkep balığı (doldurularak da) ızgara edilebilir veya kızartılabilir.
Kalamar
Kalamarı hazırlamadan önce deri, çiğneme organları, gözler ve iç organlar ile şeffaf balık bacağı çıkarılmalıdır. Kalamarlar çiğ olarak Sushi veya Sashimi şeklinde ya da pişirilerek yenir. Bu esnada ya kısa bir süre, yani iki dakikayı aşmayacak şekilde haşlanmalı, kızartılmalı, ızgarada veya fritözde pişirilmeli ya da 30-45 dakika arasında buğulanmalıdır. Aksi takdirde et kolayca sertleşir, ağdalanır ve lastik gibi olur. Büyük mahsuller en iyisi önceden tel tel dövülmelidir.