Kopenhag
Kopenhag
Almanlar, Fransa’da yaşamaktan “ekmek elden, su gölden” diye bahsederler. Ancak aynı sözü Danimarka’daki yaşam için de söyleyebiliriz. Bu durum, burada bulunan geniş çeşitlilikteki ilginç yemekler ve özellikle yaşam standardına dayanmaktadır.
“Dünya Mutluluk Raporu”na göre, Danimarkalılar dünyanın en mutlu insanları. Bu büyük ihtimalle, Kopenhag insanlarının şehirde yaşadıkları keyifli huzur içinde en dikkat çekici olanıdır. Tercihen bisikletle. Her şeye rağmen hayat daha az stresli ve aynı zamanda daha sağlıklı. Ve unutmayalım, şehir 400 km uzunluğunda bir yol ağına sahip. Danimarka kraliyet ailesinden de olsa, kariyer sahibi bir kadın veya devlet memuru da olsa, herkes bisiklet kullanıyor. Fakat, gayri resmi parlamento büfesi “Slotskælderen hos Gitte Kik”e birkaç metre yürüyerek gitmeyi tercih ediyorlar. Bu samimi ve geleneksel bar, zengin Smørrebrøds seçenekleriyle [Danimarka’ya özgü açık sandviçler] misafirlerinin aklını çeliyor. Marine edilmiş ringa balığı, yumurta, yengeç veya sığır dili ile dolu olan sandviçlerin tümü taze ve doyurucu. Danimarka hükümetinin merkezi olan Christianborg Sarayı, Saray Binicilik Alanını ve tarihi kısmı panaromik olarak gören “Tårnet”in [Kule] açılışına şahit oldu. Kurucu ve baş şef Rasmus Bo Bojesen, en iyi kalitedeki yerel ürünleri kullanarak yarattığı sofistike yemekleriyle ünlü. Verilebilecek en iyi örnek, kendisinin kült haline gelmiş sandviçi “Shooting Star” (Kayan Yıldız): çekirdekli buğday ekmeği üzerine iki adet pisibalığı filetosu – biri kızarmış, biri buğulanmış -, tekesakalı çiçeği ve balık yumurtası ile. Bu açık sandviç, bize Smørrebrød’u ilk yemek artıklarından yapmış olan balıkçılar ve çiftçileri hatırlatıyor. Kongens Nytorv Meydanı’ndaki “D’Angleterre” Oteli, uzun süren yenilemenin ardından parlak beyaz boyası ile göz kamaştırıyor. Otelin “Marchal” isimli restoranı ise, domuz pastırması ve dehidre edilmiş patatesle sunulan, kemiği üzerinde servis edilen fener balığı gibi lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor.
Kopenhag’ın en ilginç balık restoranının, kapının önünde şezlongları ve resepsiyonu eski bir kasap tezgahı olan eski bir et işleme tesisinde bulunduğunu kim düşünürdü? Ancak, “Kødbyens Fiskebar”daki 1000 litrelik akvaryum, kısa zaman içinde tabakta son bulan lezzetli deniz mahsüllerine geçici olarak ev sahipliği yapıyor. Sezona bağlı olarak, burada istiridye veya kar yengeci, barla balığı veya pisi balığı, hemen orada pişiriliyor ve pek çok bitki ve sebze ile çekici bir şekilde servis ediliyor. İşletmeci Anders Selmer, “Balıklarımızı biliyoruz, ya kendimiz yetiştiriyoruz ya da dikkatli bir şekilde seçili üreticilerden satın alıyoruz” diyor. Kendisi, önceden René Redzepi’nin dünyaca ünlü “Noma” restoranında çalıştı ve kaliteli Danimarka ürünleri konusunda hevesini de paylaşıyor. Buna rağmen, Michelin Rehberi “Geranium”u Kuzey mutfağının şu anki parlak noktası olarak görüyor. Rasmus Kofoed ve Søren Ledet’in liderliğinde, burada her gün sadece sürpriz bir menü servis ediliyor. Tüm malzemelerin organik olmasına ek olarak, gözler ve tat alıcıları için üç yıldızlı bir ziyafet garanti ediliyor. Nicolai Nørregaard’ın “Kadeau”daki mutfağı, Bornholm’un hem yabani hem yetiştirilmiş yerel ürünleri Kuzey görüntüsünü daha da ortaya koyuyor. Sebzeler, bitkiler ve meyveler en yüksek olgunluk seviyesinde toplanır, ileri teknoloji ile saklanır. Böylelikle ustaca tasarlanmış 20 yemeklik “Bornholmerbank” menüsüyle, ada tüm yıl boyunca temsil edilebilir.
Organik malzemeler ve sürdürülebilir üretim Kopenhag mutfaklarında bir süredir önem kazanmaktadır. Aynı zamanda, kaliteli ürünler dışında bir şey satmayan modern marketler ortaya çıktı. “Torvehallerne” marketi 60’tan fazla stantla öncülerden biriydi. Neredeyse tüm dünya “Papirøen” sokak yemeği marketinde bulunmuştur. Rengarenk dekore edilmiş atıştırma stantlarda Meksika, Kore ve İtalya gibi ülkelerden özgün lezzetler satılıyor. Çoğunluğu canlı müzik ve harika bir liman manzarası sunuyor. Burada neşeyle bir içki sipariş edebilir ve mutlu Danimarkalıların arasına karışabilirsiniz.
Yazı: Kiki Baron
Adresler
Otel
D’Angleterre & Restaurant Marchal
Kongens Nytorv 34
Tel: +45/33 12 00 95
www.lhw.com/dangleterre
Yemek
Slotskælderen hos Gitte Kik
Fortunstræde 4
Tel: +45/33 11 15 37
www.slotskaelderen.dk
Tårnet
Christiansborg Sarayı
Tel: +45/33 37 31 00
taarnet.dk
Kødbyens Fiskebar
Flæsketorvet 100
Tel: +45/32 15 56 56
fiskebaren.dk
Geranium
Per Henrik Lings Allé 4
Tel: +45/69 96 00 20
www.geranium.dk
Noma
Strandgade 93
Tel: +45/32 96 32 97
noma.dk
Kadeau
Wildersgade 10b
Tel: +45/33 25 22 23
www.kadeau.dk
Torvehallerne
Frederiksborggade 21
torvehallernekbh.dk
Papirøen
Trangravsvej 14
copenhagenstreetfood.dk